Verkkatakki scubasta ja 10 vinkkiä kaavan muokkaamiseen mittojen mukaan












Minulla oli hirmuinen hinku tilata keväällä tätä kangasta mielessäni verkkatakki, jossa lenkkeillä ja pyöräillä silloin, kun kunnon takki on liikaa ja ohuempi pitkähihainen liian vähän. Odotin violettikukallista scubaa Lalialle saapuvaksi ja kun se lopulta sitten kesällä tuli, olivat säät helteisiä ja kangas jäi myttyyn hyllylle. Nyt syksyn tullen päätin verkkatakin kuitenkin ommella valmiiksi tulevaa vuotta ajatellen ja kuinka ollakaan, mitä ihanimmat syyspäivät saapuivatkin ja takki pääsi kuin pääsikin ulkoilemaan jo nyt! Scuba on ollut juuri sopivan tuntuinen materiaali aurinkoiseen syysulkoiluun - se pitää pikkuisen tuulta ja lämmittää riittävästi. Itse olen käyttänyt alla pitkähihaisia kerrastopaitoja ja merinovillaa, ja yhdistelmä on ollut toimiva.

Kaavana käytin New horizons designin Summit peak hoodieta, jonka olin bongannut ompeluryhmästä. Halusin kaavan, jossa on leikkaukset etukappaleella, raglanhihat ja korkea huppu, ja tässä oli ne kaikki valmiina. Isoimman haasteen toi koon valinta, sillä kokotaulukon mukaan sijoituin neljään eri kokoon. Lopulta muokkailin kaavan omien mittojen mukaan näiden väliltä. Kaava itsessään on väljää mallia, sillä sain lopuksi vielä kavennella hihoja ja sivuja reilulla kädellä. Jos nyt tekisin uudestaan, madaltaisin hupun reunaa, sillä nyt se aavistuksen painaa leukaa.

Mittataulukot ja näin ollen iso osa kaavoista on tehty keskivertoihmistä ajatellen, jolla mittasuhteet ovat symmetriset ja sopusuhtaiset. No niin ja nyt käsi ylös ne, jotka eivät täysin siihen malliin mene? Hep!  Etenkin silloin, kun vartalon ylä- ja alaosat ovat eri paria keskenään, voi suoraan kaavan mukaan leikattuna vaate jäädä kinnaamaan tai lörpöttämään ja epätoivo hiipiä ompelijan mieleen. Ilokseni voi kertoa, että valmiskaavan muokkaaminen itselle sopivammaksi on mahdollista ja onnistuu melko pienellä vaivalla!

Kirjoitin ylös muutamat vinkit omien kokemusteni perusteella. 
  1. Mittaa itsesi! Ota itsestäsi ainakin rinnan-, vyötärön- ja lantion ympärysmitat. Mittaa myös rinnan yläosa (eli tissien yläpuolelta) etenkin, jos kuppikokosi on isompi sekä käsivarren paksuus ja pituus hihaa varten. Järkevää on mitata myös selän pituus ja hartioiden leveys. Tähän tarvitset toki kaverin apua.
  2. Tutustu kokotaulukkoon ja vertaa mittojasi siihen. Moni ompelija tekee vaatteen "kauppakokonsa" mukaan ja saattaa sitten ihmetellä kaavan niukkaa mitoitusta. Ei ole oikeastaan väliä, mitä kokoa käytät kaupan vaatteissa, sillä niiden koot ja mallit vaihtelevat paljon eri valmistajien välillä. Kokemukseni mukaan kaupan vaatteissa voi  usein valita pienemmän koon numeron/kirjaimen mukaan kuin kaavoissa. Jos siis ostat kaupasta M- tai L-koon vaatteita, voi olla, että mittojesi  mukaan kaavassa XL olisikin sopiva. 
  3. Huomioi kaavan malli ja sen väljyydet. Onko vaatteen tarkoitus olla tyköistuva vai reilumpi? Etsi kaavasta mahdollisuuksien mukaan sovituskuvia, jotta näet miltä vaate näyttää päällä eri ihmisillä. Harmillisen usein esimerkiksi kaavalehdissä kuvat saattavat jättää liikaa arvailujen varaan. Netin ompeluryhmistä ja instagramista löytyy hyviä kuvia ja usein myös kokemuksia tosi monista malleista ja kaavoista.
  4. Vertaa kaavaa sellaisen vaatteen mittoihin, mikä on sinulle sopiva. Jos tavoittelet esim. istuvaa trikoopaitaa etkä ole varma kaavan väljyyksistä, kannattaa mallata sopivaa paitaa kaavan päälle. Tähän kohtaan on pakko mainita, että mittataulukon mukaisen koon ommeltuani on käynyt useamman kerran niin, että vaate on ollut ihan liian iso. Valmiiseen vaatteeseen verraten tämä olisi ollut ennakoitavissa ja sopivamman koon valinta helpompaa.
  5. Jos mittasi osuvat yhteen tai korkeintaan kahteen rinnakkaiseen kokoon, niin jes, pärjäät todennäköisesti valmiilla kaavalla. Joustavassa vaatteessa voit valita huoletta pienemmän koon mukaan.
  6. Jos omat mittasi eivät täsmää rinnakkaisiin kokoihin mittataulukon mukaan, voit piirtää kaavan eri kokoja yhdistäen. Esimerkki:  rinnan yläosa osuu kokoon 40, rinnan ympärys kokoon 46, vyötärö kokoon 42 ja lantio kokoon 40, piirrä etu- ja takakappaleiden kaavat näitä kokoja yhdistäen. Kaarra koosta toiseen loivasti. Kaavoja piirtäessä huomioi yhteen tulevat saumat ja muokkaa niitä samassa suhteessa (esim. jos teet yläosan/ kädentiet ja pääntien pienemmässä koossa kuin alaosan, tee myös hihan pyöriö pienemmässä koossa). 
  7. Jos et ole rintava, valitse koko rinnan ympärysmitan mukaan. Levennä sitten tarvittaessa kohti vyötäröä ja lantiota mittojesi mukaan +  haluamasi väljyys.
  8. Muista, että isommasta saa pienemmän, mutta ei oikein toisinpäin. Jos olet epävarma, tee siis mielummin isomman mitan mukaan. Ompele harsien vaate kasaan ja sovita. Jos muutoksia tarvitaan enemmän, on ompeleet helpompi purkaa tässä vaiheessa (itsehän puran aina hampaat irvessä saumurisaumaa tämän unohtaessani...) 
  9. Sovita vaatetta ennen huolitteluja väärin päin päällesi. Neulaa tai pyydä kaveri neulaamaan ja kavenna pois liiat väljyydet joko muotolaskoksien avulla tai suoraan sivusaumoista. 
  10. Hyväksy se, että kaikki kaavat eivät välttämättä muutoksista huolimatta istu juuri Sinulle. Älä välitä, Sinä olet ihana ja sopiva ja ansaitset ihanan ja sopivan kaavan ♥ Jatka sitkeästi etsimistä ja säästä lempikankaasi varmasti toimivaan kaavaan.
Tuleeko mieleesi muita hyviä vinkkejä?
Iloa tähän viikkoon just Siulle ♥
 

6 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Raisa ♥ Tämä on ollut ihan loistava kyllä,monesti jo lenkkeilty :D

      Poista
  2. Onpa kivan näköinen verkkatakki! Sun näköinen! <3
    Hyviä ohjeita kaavan muokkaamiseen. Itse lyhyenä paksukaisena joudun tekemään aina tuota, että yhdistelen kaavan useammasta koosta. Siksi usein sitten tyydynkin siihen kaavaan, jolla olen tehnyt aiemminkin. Saa helposti oikean kokoisen. Tuo viimeinen ohje on tärkein hyväksyä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pikku Akka ♥ Minäkin tykkään tehdä tutuilla ja hyväksi havaituilla, koska hutikaavat ärsyttää muokkaamisesta huolimatta. Nytkin jumittaa hieman ompelut juuri siksi, että pitää ottaa uusi hankalampi kaava ja hirvittää onnistuuko :p Ehkä syyslomalla pääsisi taas vauhtiin :)

      Poista
  3. Mää olen todennut että ei taida olla ketään, joka olisi normaalimittaulukon mukainen. vaikka olemme kaikki ihan normaaleja, niin mittaulukot on saatu kasaan joillekin ylinormaaleille. :D Hyviä näkökulmia tuohon kaavan muokkaaminseen, erityisesti tykkäsin tuosta että ota valmis vaate vertailuun ja mittaa siitä. Ei tarvitse kädet taipua omaa selkää mittaamaan. Kaunis verkkaritakki tuli, satiininauhat ja taskut tekevät viimeistellyn ilmeen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna ♥ Ilo kuulla, että löysin hyviä näkökulmia. Tuo "normaali" on kyllä tosiaan melkoinen, harva siihen taipuu. Onneksi malleja on monia ja muokata voi aina :D

      Poista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!