Hyppytikkejä tai lankasuttuja? 7 vinkkiä ompelukonepulmiin

Yhteistyössä Pfaff Suomi

Hyvä ompelukone toimii kuin ajatus; naksuttaa hiljaisena ja tasaisella tahdilla, kuljettaa kangasta kuin kangasta töksähtämättä ja tuottaa moitteetonta tikkiä aina valitun ompeleen mukaisesti. Käsityö valmistuu vaivatta eikä ärräpäitä tarvita ompelua vauhdittamaan. Toisinaan (yleensä silloin, kun ajattelee ihan vaan nopeasti jotain surauttaa...) kone saattaa kuitenkin sanoa yhteistyön irti ja kauniin tikkauksen sijaan kankaan nurjalle muodostuu tiukka lankamytty, lanka pätkii tai sauman sijaan syntyy rivi pitkiä hyppytikkejä. Melko usein ompeluryhmissä tuleekin vastaan kuva kera kysymyksen "missä vika, kun ommel näyttää tältä?".

Ilokseni olen saanut nauttia Pfaff 4.2:llani ommelluista lukuisista metreistä lähes ongelmitta. Täysin elektronisen koneen yksi hyvä puoli on se, että se melko hyvin neuvoo pulmien selvittämisessä, kuten käskee poistamaan langanpätkät pistolevyn alta. Muut kommervenkit olen selvittänyt yksinkertaisilla vinkeillä, jotka kokosin tähän postaukseen. Jos siis ompelukoneesi temppuilee, kokeile ensin näitä.



1. Tarkista langoitus.
Jos ylä- tai alalanka eivät kulje täysin oikeissa urissaan, ei ommel voi onnistua täydellisesti. Poista molemmat langat ja langoita uudestaan. Tarkista manuaalista oikea langoitusjärjestys tarvittaessa, se voi vaihdella koneesta riippuen. Ylänkaa langoittaessasi muista nostaa paininjalka ylös, jotta lanka asettuu langankiristimien väliin. Varmista alalangan kulkevan oikeaan suuntaan puolakotelossa.

Panosta sopivan värin lisäksi langan laatuun, sillä osa ompelukoneista on hyvin kranttuja sen suhteen. Laadukas lanka näyttää sileältä ja kestää pienen venytyksen katkeamatta. Heikompilaatuisen langan erottaa helposti pörröisestä pinnasta. Valitse lanka käytettävän kankaan mukaan, ohuille kankaille ohuempi lanka ja paksuille paksumpi. Ohjeiden mukaan ylä- ja alalangan tulee olla samaa lankaa, mutta itse olen tästä kyllä luistanut monesti nappaamalla vain sopivan sävyisen puolan.


2. Vaihda neula.
Olen kuullut joidenkin ompelijoiden vaihtavan ompelukoneneulaa aina uutta työtä aloittaessa tai säännöllisesti tiettynä viikonpäivänä. Tarpeeseen vaikuttaa luonnollisesti se, miten paljon ompelukone on käytössä. Itse vaihdan  uuden/käyttämättömän neulan edellisen katketessa, koneen äänen muuttuessa tai jos ompelujälki heikkenee. Vääntynyt, tylsynyt tai kärjestään vioittunut neula (ei välttämättä paljaalla silmällä näy) voi vaurioittaa konetta tai kangasta, joten neulaa kannattaa herkästi vaihtaa. Tarkista, että neula on kunnolla paikoillaan pohjassa asti.

Samoin kuin langan kohdalla myös neulaa tulee vaihtaa ommeltavan kankaan mukaan. Itse säilytän neulatyynyssä käytössä olevia koneneuloja ja tarpeen mukaan vaihdan jersey-, universal- tai vaikkapa denimneulan koneeseen. Sopivan neulan valinnasta löydät hyvät ohjeet täältä. Varmista myös, että käyttämäsi neulamerkki sopii koneeseesi.

3. Tarkista säädöt.
Onhan ommel valittu oikein suhteessa ommeltavaan materiaaliin? Onko tikin pituus sopiva? Ylälangan kireyttä voi olla tarpeen säätää: jos alalanka näkyy työn päällä, on ylälanka liian tiukalla, joten vähennä langankireyttä. Jos ylälanka puolestaan näkyy nurjalla, on se liian löysällä ja sitä tulee kiristää. Alalangan kireyttä ei voi omassa koneessani säätää, mutta löysempää alalangan kulkua varten esim. kaksoisneulalla ommellessa käytän erikoispuolakoteloa.

4. Tartu ohjekirjaan.
Ohjekirja on ompelukoneen mukana syystä ja sitä kannattaa aika ajoin vilkaista, etenkin, jos kokeilee jotain uutta tai pulmia ilmenee.




5. Valitse oikea paininjalka.
Eri ompeleille tulee olla erilaiset paininjalat, jotta neula mahtuu liikkumaan vaaditussa laajuudessaan tai paininjalka voi liukua sujuvasti ompeleiden yli. Kokemuksesta voin sanoa, että siksakki ei onnistunut vetoketjujalalla... Oma koneeni neuvoo inforuudussa suosituspaininjalan. Kiinnitä paininjalka oikein paikalleen. Voit säätää myös paininjalan puristusta. Paksummalle kankaalle puristusta voi joutua lisäämään.

6. Putsaa kone.
Ommellessa pistolevyn alle ja puolakotelon alle kertyy herkästi pölyä, kankaasta riippuen enemmän tai vähemmän. Ompelukonetta voi kotikonstein putsata koneen mukana tullutta pikkuharjaa käyttäen tai imuroimalla (irrota imurista suutin ja pitele mehupilliä imuriputken suulla, imuroi kone pilliä liikutellen, niin saat kohdistettua imun pieniin koloihin). Paineilmaa ei suositella, koska pöly kulkeutuu koneen sisälle. Hyväksi välineeksi olen havainnut myös pinsetit, joilla voi pölytöllöt nyppiä pois, jos sellaisia on päässyt kertymään.

Ennen putsaamista sammuta virta sähköiskun välttämiseksi (kröhöm, tämän kun muistaisi). Irrota pistolevy, puolakotelo ja sukkulapesä koneesta, poista langanpätkät ja pöly. Laita osat huolella takaisin paikoilleen. Elektroninen kone ei tarvitse öljyämistä.



Kyllähän sitä saalista irtosi :p

7. Huollata kone.
Jotta saat nauttia sujuvasta ompelusta jatkossakin, kannattaa kone huollattaa asiansa osaavassa merkkiliikkeessä säännöllisesti. Voi olla, että koneen sisäiset säädöt ovat pielessä tai sisemmissä osissa on muuta vikaa, eikä niitä kotikonstein kannata alkaa sörkkiä. Suositeltu huoltoväli riippuu koneen käyttötahdista.

Tuleeko Sinulla mieleen muita hyviä neuvoja? Kerro, niin lisään listaan. Ja nyt ei muuta, kuin koneita putsaamaan! Ihanaa viikonloppua just Siulle ♥ 

7 kommenttia

  1. Sama imuriniksi mullakin käytössä, tulee tosi puhdasta. Ompelukoneen alalankana käytän sitä tavallista ompelulankaa ja vaihdan vain ylälangan paksuutta, esim. tikkauslanka tai konekirjontalanka. Jos vaihtaisin alalangan, niin minun pitäisi säätää alalangankireyttä että paksu tai ohut lanka kulkisi puolakotelosta sujuvasti. Toisekseen säästän muutaman sentin, kun tikkauslangat ja konekirjontalangat ovat arvokkaampia, eli en tuhlaa niitä alalangaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tuo lankajuttu! Mie myös käytän alalankana aina tavallista lankaa. :)

      Poista
  2. Kiitos hyvistä vinkeistä! Tuo neulan vaihtaminen ja koneen puhdistus pitäisi muistaa tehdä, mutta usein unohtuu. Miten erotat erilaiset neulat toisistaan jos säilytät niitä neulatyynyssä? Toinen mikä jäi insinööriä vaivaamaan on että miksi kone ei tarvitse öljyä? Sisäosat ovat kuitenkin samanlaiset ohjaustavasta riippumatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa, kiva, jos oli iloa ♥ Käyttämissäni neuloissa on onnekseni värikoodaus eli erotan eri neulat niiden päistä neulatyynyssä; siniset denimit, kultaiset jerseyt, violetit mikrotexit... Muuten arvon paksuuden perusteella :D Tuohon öljyasiaan en kyllä osaa vastata! Ohjekirjassa lukee, ettei tarvitse öljytä ja muuallakin mainitaan, että mekaaniset vain öljytään eli ne, joissa on metalliosia enemmän. Tässä sukkulapesä on muovia.

      Poista
  3. Hei, tuossa meidän koneessa ei ole varsinaista puolakoteloa, miten alalangan kireyttä voisi muulla keinoilla auttaa? Vastauksesta kiitollinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Onkohan siinä alalangan kotelossa, mihin pujotetaan, jotakin ruuvia? Toisaalta on myös koneita, joissa ainoastaan ylälankaa voi säätää :/

      Poista
  4. Miten kangasta ommellessa ohjataan koneessa. Pitääkö ohjauksen olla jämäkkä sormin vai vähän kevyesti tarvittaessa käännellään neulan alla. Ohjaako hyvä ompelukone kangasta taitavasti ilman omaa tiukkaa käsinohjausta. Itse olen aloittelija ja ajattelen hyvin fysiikan lakien mukaan että jos ei ole koneessa apupöytää niin kangas vetäytyy silloin aina vasemmalle sen verran että jos vapautan otteeni kankaasta liikaa pelkään että kangas alkaa ohjaamaan ommelta kieroon. Mutta sitten välillä tuntuu että suttu kankaassa voi johtua myös siitä että käsinohjaukseni jarruttaisi kangasta liikaa. Ok jos pieni kangaspala joka ei paina tai leviä pitkin pöytää ja pikkuisen saumaa vedellään jne. Ohut kangas yms. Mutta jos tekee vaikka reppua johon tulee polupropeenihihnoja kiinni. Alkaa sitten jo väliklä takkuilla ja tuossakin varmaan vaikuttaa miten kangasta ohjaa muttei tee mieli kokeilla miten paljon koneelle antaa valtaa jos joutuu purkamaan ommelta joka on yhtäläinen muuten jo pitkän matkaa. Näihin menee tunteja työtä ja pitäisi saada valmsita niin että etes yksi kesä menisi putkeen ja seuraavana syksynä ei tarvii istua koneen ääressä. On myös rajoittavia tekijöitä sille mihin aikaan voin ommella joten sitä aikaa ei voi hukata kovin paljon kokeilulle. Muuten saan ommeltua paljon tavaraa käytöön ihan päivätasolla mutta jälki tietysti on pikkasen sitä sun tätä. Käyttöarvo kyllä ihan hyvä.

    Kiitos jos joku selventää miten koneella ommellaan, epätietoiselle, aloittelijaakin aloittelevalle.

    VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!