Yhteistyössä Pfaff Suomi
Pistolevy reikineen |
Apulevy kiinnitettynä |
Kantinkääntäjä kiinnitettynä |
Käsitöitä voi ilman muuta tehdä esimerkiksi mummon vanhaa singeriä polkemalla ja tylsillä saksilla kangasta nirhaten, jos kärsivällisyys kestää. Itselläni ei kuitenkaan kestä ja siksi kaikki harrastusta sujuvoittavat keinot ovat hyvin tervetulleita. Välineurheilu tällä saralla sai uuden sysäyksen, kun sain kokeiltavaksi uuden kantinkääntäjän, joka -tittiditittididii - sopii ompelukoneeseen!
Kantinkääntäjä on vekotin, joka nimensä mukaisesti kääntää kanttia eli sen resorisuikaleen, jolla huolitellaan usein mm. lasten paitojen pääntiet tai vauvan bodyjen kaikki reunat. Kanttaaminen käy huolitteluksi toki myös muuallekin; helmoihin, hihansuihin, taskun reunoihin, hupun reunaan... Kanttauksen voi tehdä käsin siten, että sopivan napakka kaitale venytetään huoliteltavan kankaan reunaan, saumuroidaan kiinni, käännetään oikein päin ja tikataan päältä ( jos pitäisi valita joku oma ompelubravuuri, niin itse asiassa valitsisin juurikin kanttaamisen). Monivaiheista ja aikaa vievää suhteessa siihen, että kantinkääntäjä tekee kaikki vaiheet yhdellä kertaa, ja oikein asennettuna siististi ja nopeasti. Pulmana monella on kuitenkin ollut se, että kantinkääntäjät on yleensä tarkoitettu vain peitetikkikoneisiin kiinnitettäviksi. Ompelukoneella tikkaavalla on keinona ollut teipata kääntäjä paikoilleen, mutta kokemuksesta kerron, että se on melko säätämistä.
Ja nyt on siis ilmestynyt kantinkääntäjä, joka sopii ompelukoneeseen! Oikeastaan tämä on tarkoitettu tilkkutöihin ja joustamattomille materiaaleille, mutta uhmasin ohjeita ja testailin suoraan trikoolle. Nettisivuillakaan ei ole tästä vielä tietoa, mutta laittamalla viestiä esim. Pfaff Suomen facebook-sivun kautta saat varmasti infoa lisää. Tämä sopii Pfaff Expression (ja ilmeisesti Husqvarnan uudempiin) malleihin, joissa on sopiva pistolevy. Oma koneeni oli vanhempaa mallia, joten jouduin vaihtamaan pistolevyn, jotta siitä tarvittavat reiät löytyivät ja sain apulevyn sekä kääntäjän kiinnitettyä. Käytettävä kaitale pitää olla 4,5 cm ja kantti kääntyy nelinkertaiseksi. Ompeleena kannattaa ainakin näin trikoolla käyttää kaksoisneulaa ja - ommelta. Kantinkääntäjän mukana tulee paininjalka, joka pitää kantin reunan hyvin paikoillaan.
Kanttaamista testailin t-paitaan, johon tein hihoihin halkion. Hihojen reunat kanttasin ja jätin päihin solmimiseen nauhat. Lisäksi huolittelin pääntien kanttaamalla. Trikookaitaleen kanssa pulmaa oli hieman rullaavien reunojen kanssa, mutta leikatessani sileästä reunasta onnistui kanttikin kauniisti. Ompeleen kohta oli helppo säätää pysymään oikealla etäisyydellä. Kokeilin myös resorista leikatulla kaitaleella ja sekin onnistui mainiosti. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, jos tämä kohdalle osuu. Kantinkääntäjän työssään pääsee näkemään Instagramin storyjeni kohokohdista ja oheisella videolla.
Oletko Sinä kokeillut koskaan kantinkääntäjää vai sujukoo kanttaus käsin?
Suloista sunnuntaita ♥