Vuoden paras aika (heinäkuun jälkeen) on ihan kohta käsillä! Meillä on jo valoketjut kiedottu kuistin reunaan, tähdet ripustettuina ikkunoihin ja joulukuusetkin (yksi olohuoneeseen ja pienet lastenhuoneisiin) odottavat pääsyä pois varastosta. Spoifysta löytyy useampi joululaululista, joiden sävelin jokainen päivä tuntuu kepeämmältä. Lahjakäsityöt kutkuttelevat mieltä ja houkuttelevat valvomaan iltaisin pidempään kuin olisi järkevää. Joulufiilistely, valot ja kaikki joulun odotukseen liittyvä ihana auttaa minua selviämään järjissäni marraskuun pimeydestä ja lyhyttäkin lyhyemmistä illoista. Missä vaiheessa Sinä aloitat joulun odotuksen ja mitä siihen kuuluu?
Kolmisen vuotta sitten ompelin tämän joulukalenterin kotoa löytyvistä tilkuista. Vaikka makuni on muuttunut näinä vuosina varmasti jo pariinkin kertaan, oli ilahduttavaa huomata, kuinka mukavalta ja omaan silmään sopivalta tämä näyttää edelleen. Lasten toiveesta joulukalenteri pääsi jo seinälle tunnelmaa luomaan ja joulun odotusta lisäämään. Tänä iltana kalenterin alapuolelle muutti myös tonttuovi, mitähän muksut siitä tuumaavat...
Ensimmäisenä vuonna sujauttelin taskuihin pieniä herkkuja ja leluja pojalle, neitonen ei vielä asian päälle tajunnut. Toisena vuonna tein lorupussin ja jokaisesta luukusta löytyi yksi kortti lisää. Viime vuonna sydänkalenteri valloitettiin meidän aikuisten suklaille ja lapsille tein joulupussukat joka päivälle pienine ylläreineen.
Tämän vuoden sisältöjä miettiessäni kokosin yhteen ne ideat, joita itse tehdyn joulukalenterin täytteeksi voisi laittaa lapsia ajatellen.
- Suklaa ja karkit/ muut herkut. Tämä on takuuhitti lähes kaiken ikäisten kohdalla, pahasti ei voi mennä metsään. Jos sokeriherkut ovat pannassa, voi taskuihin sujauttaa rusinoita, mysli- tai hedelmäpatukoita, kuivattuja hedelmiä, keksejä, smoothiepusseja tai vaikka pähkinöitä.
- Lelut. Monelle lapselle uppoaisi varmasti pienet lelut, joita esim. Tigerista saa eurolla ja parilla. Kalenteriin mahtuvat hyvin myös pikkuautot, muovieläimet, leikkiruuat, nukenhoitovälineet, pienet pelit, rakentelupaketit, slimet, petsit ymsyms...
- Hyödylliset tarvikkeet. Sukat, hammasharja ja -tahna, huulirasva, kynsilakka, hiuspompulat, suihkusaippua lempparihahmon kuvalla, sormikkaat, juomapullo, heijastin, taskulamppu, värikynät. Ilahduttavat varmasti nämäkin.
- Legot tai palapeli. Osta iso paketti legoja tai monen palan palapeli, ja jaa se osiin joka päivälle. Jouluaattona saa ihastella valmista rakennusta tai palapeliä. Jos käytät palapelin paloja, kokoa se ensin kerran itse, jotta voit antaa paloja loogisessa järjestyksessä. Legojen mukana kannattaa antaa ohje, vaikka heti ensimmäisessä luukussa.
- Joulukoristeita. Koristelkaa kotia tai vaikka kuusi hyvissä ajoin koriste kerrallaan lasten kanssa.
- Askartelutarvikkeita. Etenkin isommille ja monenlaisesta puuhastelusta kiinnostuneelle tämä on hyvä; hileitä, liimaa, kiiltokuvia, kartonkia, erilaisia kyniä, piipunrassia, sakset, helmimassaa, helmiä...
- Tarroja. Valitse toki aihepiiri saajan maun mukaan.
- Satuhieronta. Jokaisesta luukusta löytyy pieni tarina, jonka avulla iltahetkestä saadaan ihanan rentouttava.
- Hyvien tekojen joulukalenteri. Ketä kaikkia voittekaan ilahduttaa, mitä hyvää voisi tehdä oman perheen sisällä tai muulle lähipiirille.
- Joulutarina. Jatkokertomus pitää otteessaan ja johdattelee kohti joulua.
- Yhdessä rakennettava joulumaisema. Tee tausta valmiiksi esimerkiksi metsämaisemaan, johon sitten päivä kerrallaan kalenterista löytyy eläimiä ja muuta söpöä lisättävää kuvaan. Tämä vaatii etukäteisvalmistelua, mutta on varmasti vaivan arvoinen.
- Yhteisen tekemisen kalenteri. Lisää taskuihin lappusia, joissa on ideoita mukavaan yhteiseen toimintaan perheen kesken. Ota huomioon se, minä päivänä on mahdollista tehdä mitäkin, kiireisenä arki-iltana kannattaa valita jotain yksinkertaisempaa ja säästää suureellisemmat suunnitelmat viikonloppuihin. Kalenterissa voi olla lappusen lisäksi jokin esine, mikä viittaa tulevaan toimintaan, kuten piparimuotti leivontapäivänä. Aineeton joulukalenteri on järkevä vaihtoehto turhaa krääsää vastaan.
- Sekoitus. Kokoamalla kalenterin useampaa kategoriaa hyödyntäen on taskuihin helppo keksiä lapselle mieluisaa ja samalla semijärkevää täytettä.
Tänä vuonna meidän perheen kalenteriin ilmestyy kirjeitä tontulta. Muutamana päivänä kirjeen lisänä on herkkuja tai pieniä leluja lasten toiveiden mukaan. Päasiassa kirjeet kuitenkin kehottavat yhteisiin jouluisiin puuhiin ja perheenä tekemiseen. Toki touhuamme paljon yhdessä ympäri vuoden, mutta kirjeiden avulla toivon huomion kiinnittyvän siihen, miten hyvä on olla yhdessä ja kuinka pienetkin asiat voivat lisätä iloa. Ideoita kirjeisiin olen koonnut valmiiksi, mutta lappuset aion kirjoittaa päivä kerrallaan, jotta pystyn huomioimaan sen, millainen on tulevan päivän ohjelma. Listalla on mm:
- Peli-ilta
- Tunnelmallinen juhlailtapala kynttilän valossa
- Joulukuusien koristelu
- Hopelle lahjoituskassin vieminen
- Joulukorttien askartelu
- Piparitalojen koristelu
- Joulutervehdyssoitto sukulaiselle tai ystävälle
- Sisaruksen auttaminen
- Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet perheen kesken
- Joululaulutapahtuma/ Kauneimmat joululaulut
- Hiihto/luistelu/ mäenlasku, jos on lunta
- Tonttujumppa
- Temppurata olohuoneeseen
- Kuunnellaan jokaisen lempijoululaulu
- Tutustuminen jonkun muun kulttuurin joulun viettoon
- Jouluelokuva
- Kerrotaan jokaiselle perheenjäsenelle mistä pidetään hänessä
- Lumihiutaleiden askartelu
- Joulusiivous
- Leipominen
- Metsäretki eväiden kanssa kera
- Herkkuaamiainen
- Linnuille ruokaa
- Jouluiset värityskuvat
- Pakkasiltana tähtien katselu omalla pihalla kaakaota juoden
Uskon, että näillä ideoilla saadaan ihana joulukuu! Millaisia joulukalentereita teiltä löytyy?
Ps. Kässämessujen koostepostaus on vieläkin tuloillaan, sillä haluaisin ostoksistani kuvia mukaan. Nyt ei vaan valoa ole aamulla eikä illalla, joten katselleen viikonloppuna uudelleen. Tai sitten hypätään suoraan joulujuttuihin ja muihin ♥