Tabletille suojapussi - Dakota tablet clutch








Heippa, vieläkö Sinä olet siellä? Tämä viikkojen radiohiljaisuus johtuu siitä, että uusi työ kaappasi minut totaalisesti. Kaksi viikkoa on nyt takana ja olo on kuin vuoristoradan jälkeen. Vauhti ahdistaa, pikkuisen huimaa ja hirvittää, mutta kuitenkin tekee mieli kevyesti kiljahtaa innosta. Kiinnostavaa ja motivoivaa työtä, mutta näin alkuun niin totaalisen uuvuttavaa. Muutama päivä sitten mietin aidosti sitä, että mikähän vuosi nyt olikaan... Kaikki on uutta, opinnoista jo kymmenen vuotta ja hallinnan tunne vielä puolitiessä,  takki aivan tyhjä kerta kaikkiaan. Uskon kuitenkin, että kyllä tämä tästä kohenee, varmuus löytyy ja tekniikkakin muuttuu rutiiniksi. Ennen joulua on jo pakko olla iisimpää!

Koska uusi työ edellyttää muun muassa sähköisen kalenterin käytön opettelua ja tabletin mukana kantamista, halusin saada siitä paremmin kolhuja kestävän. Sopivaa (sopivan näköistä) suojapussia ei tullut vastaan, mutta sen sijaan Eurokankaassa minulle huuteli ihana kullakimaltava korkkikangas. 

Swoon Sewing Patternsilta löytyi ilmaiseksi ladattava Dakota tablet clutch- kaava, joka oli mitoiltaan tarpeisiini juuri sopiva. Äkkiseltään katsoen kaava tuntui ihan heprealta, mutta ommellessa ja vaihe vaiheelta edetessä enkun kielinen ohje oli tosi yksinkertainen seurata (samoin kuin aiemmin käyttämäni Swoonin lompakkokaava). Koska korkkikangas itsessään on hyvin ohutta, laitoin vuorikankaaksi vahvaa puuvillaa ja silitettävää tukikangasta. Väliin laitoin vielä pari kerrosta silitettävää tukihuopaa, jotta pussi olisi riittävän paksu suojaamaan tablettia. Kiinnitys on magneettinepparilla. 

Pelkän glitterkorkin (voi kökkö, kun se kimallus ei kuvissa oikein välity) lisäksi halusin vielä jonkun jipon suojapussin ulkonäköön- Piparikuvio on aina ollut yksi lempparini ja nähtyäni Kototeon Sannan passinkannet, jäi idea mieleeni muhimaan. Käytin kuvioon mustaa snappapia eli nahkapaperia ja ihan vaan suoralla tikkasin. Koko projektin työläin osa olikin pussin kääntäminen oikein päin, kun läppä oli niin jäykkä. 

Valmiiseen pussiin olen enemmän kuin tyytyväinen. Se on toimiva ja kaunis, jotenkin ihan oman näköinen. Itse asiassa houkuttaisi samanlainen käsilaukku... Korkkia en ollut tätä ennen ommellut, mutta materiaalin pehmeä pinta ja helppo työstettävyys ihastuttivat. Oletko Sinä korkkikankaaseen tutustunut? Mitä kaikkea muuta korkista voisikaan tehdä ?

Tunnelmallista kesän viimeistä viikonloppua just Siulle ♥

Lumoavat neulehuivit by Woolenberry - pehmeää ja luonnonläheistä tyyliä












Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Lomailu ja etenkin autossa istuminen matkoilla sai esiin taas sisäisen neulojani. Kun ompelukone ei ollut käyttöetäisyydellä, oli turvauduttava puikkoihin. Edelleen haaveissani kutkuttelu neulottu huivi, sillä aiemmin olen tehnyt vain yhden, eikä se ihan putkeen mennyt. Sopivasti sain käsiini hurmaavan neulekirjan, jonka otin ilomielin lomalukemistooni ja sieltä huivin työn alle.

Kyseessä on Janina Kallion Lumoavat neulehuivit by Woolenberry. Kirja on Kallion ensimmäinen, mutta paikkansa neuleskenessä nainen on vakiinnuttanut Ravelryn ja omien nettisivujensa kautta. Jopa minulle, neulenoviisille, Janina Kallion nimi ja tyyli olivat tuttuja ennalta, joten odotukseni kirjan suhteen olivat korkealla. Kirjassa olevat 15 mallia ovat aiemmin englanniksi julkaistuja ja nyt saatavilla eka kertaa suomeksi. Kirjaan päätyneet ohjeet ovat olleet eniten toivottuja sekä Janinan ja neulojien suosikkeja. 

Lumoavat neulehuivit on kaunis kirja, mikä miellyttää omaa visuaalista silmääni. Kuviin on panostettu, värit ovat herkkiä, pehmeitä ja harmonisia. Ehkä omaan makuuni vähän liiankin maanläheisiä, mutta tässä se maailma toimii. Kuvissa näkyy hyvin huivin mitat sekä neulekuvio, lisäksi mukana on paljon "fiilistelukuvia". Kirja on jaoteltu vuodenaikojen mukaan, keväällä ja kesällä kevyempiä pitsikuvioita ja talvea kohti muhkeampia huiveja. Erityisen suloinen on kauden mukaan vaihtuva pieni kuvio kirjan sivuilla. 

Entäpä ne ohjeet? Kallio kertoo alkupuheessaan mallien olevan simppeleitä neuloa ja ohjeita silmäilemällä ne vaikuttavat minustakin ihan ymmärrettäviltä. Kauniit neulepinnat muodostuvat ihan perussilmukoista ja paljon on mukana aina oikein-neuletta. Sanalliset ohjeet ovat selkeitä ja hyvin avattuja, mutta mallikuvio kuvana olisi ollut vielä kiva lisä. Pitsi kuvio aukeaisi kuvasta nopeammin. Erityisesti tykkään kirjan alussa olevista ohjeista neuletyön aloittamiseen ja viimisestelyyn, sain siitä hyviä vinkkejä huivin neulomiseen.

Kaikki huivit ovat neulottu laadukkaista ja ylellisistä langoista, ja ohjeissa mainitaan suosituslanka sekä vastaavia lankoja. Tällaisena sunnuntaineulojana jäin kaipaamaan sitä, että vaihtoehdoissa olisi ollut tarjolla joku vähän edullisempikin lanka. Minusta 30 e vyyhdistä on jäätävä hinta, ainakin tässä vaiheessa neuleuraani, kun työn onnistuminen ei ole aina taattua. Toki luonnonkuituisista laatulangoista saa varmasti ihania neuleita, mutta eiköhän Dropsista tai vastaavastakin saisi ihan kivan?

Otin itse ensimmäisenä puikoille Lempi-huivin kevätosiosta. Malli oli yksinkertainen ja suhteellisen nopea neuloa. Minä koin hankalaksi kuitenkin rivien laskussa pysymisen, joten neuloessani jouduin turvaamaan paljon ohjeeseen. Onko rivien laskemiseen olemassa joku systeemi? Ajattelin tehdä tämän ekan huivin jostain halpislangasta, mutta Jyväskylän reissulla eksyin Lankakauppa Titityyhyn. Siellä käyneille ei liene epäselvää, millainen lankaparatiisi on kyseessä ja minäkin sorruin pyhistä aikeistani ja hintakritiikistäni huolimatta ostamaan aikomaani kalliimman langan. Langan merkkiä en muista, mutta joku käsinvärjätty fingering-vahvuinen (jep, tämän termin sain sillä käynnillä oppia) se on. Huivi ei ole vielä valmis, sillä kotiin paluun myötä neulomisinto vähän laski. Paljoa ei kuitenkaan puutu, joten eiköhän se pian valmistu.

Oletko Sinä tutustunut jo Lumoaviin neulehuiveihin?


Tereillä särmää! - Meikkilaukut terejalkaa käyttäen










Blogiyhteistyössä Pfaff Suomi

Jestas mikä kuumuus iski, kun palasimme kotiin! Emme kyllä olisi parempaan saumaan voineet mökkilomaamme ajoittaa, kun saimme kovimmat helteet viettää Saimaan rannalla ja nukkua viileässä aitassa. Tämä ensimmäinen päivä kaupungissa tuntuu jokseenkin läkähdyttävältä. Mutta ei, silti en valita tästä. Mielummin tukahduttava helle kuin auton kaivaminen kinoksen alta, kurahousujen kiskominen lasten jalkaan tai loskassa tarpominen. Jatku vaan kesä vielä kauan!

Ompelin muutama viikko sitten reissujamme varten tällaisia isoja pussukoita. Onko nimitys nyt sitten meikkilaukku, kempparikassi vai toilettipussi, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Halusin itselleni kunnolla ison pussukan, johon saisin pakattua kaikki lomalla tarvitsemani purnukat ja putelit. Lapsille riitti vähän pienemmät. Koska pusseista tuli kuitenkin melko kookkaat suhteessa lasten hammasharjoihin, pakkasin lomaa varten lasten sukat ja alusvaatteet näihin. Helpotti suuresti niiden löytämistä, kun ne olivat erillään muista vaatteista. Nämä ovat siis käytössä hyväksi havaittuja.

Ompelin pussukat Villa ja Villa-blogin ohjeella, joka on äärimmäisen tarkka ja selkeä. Ohjeessa on mitat näihin molempiin kokoihin. Kaikkiin pusseihin tein taskut toiseen sisäsivuun, mutta olisi voinut kyllä tehdä molempiin. Lisäksi jonkinlainen tilanjakaja voisi olla hyvä isommassa (tai sitten voi tehdä kuten minä; laitoin isoon pussiin kolme pienempää pussia). Kankaana ruusuisessa ja kettukuvioisessa on päällä puuvillapellava ja dinopussissa napakka puuvilla. Kankaat ovat tietenkin Almandiinilta ♥  Päällikankaat tuin silitettävällä tukikankaalla ja vuorina on itsessään jämäkkä enstex. 

Ompelin pussukoihin eka kertaa elämässäni tereet, kuten ohjeessakin kehotettiin. Olen aina ajatellut sen olevan jotenkin hankalaa tussaamista, mutta eipä se ollut. Ostin näihin valmiit terenauhat paikallisesta kangaskaupasta ja surruutin menemään. Ihan huippuapu löytyi jälleen ompelukoneeni (Pfaff Quilt expression 4.2) varustelaatikosta, nimittäin terejalka! Terejalassa on ura, johon tereen nyöri ohjataan, jolloin tikkaus pysyy täsmälleen halutussa kohdassa koko matkalla. Valmiin terenauhan kiinnittämisen lisäksi terejalkaa hyödyntäen voi ommella nauhat omasta haluamastaan kankaasta tai vaikkapa valmiista vinonauhasta. Sitä pitää joskus kokeilla. Terenauha on siis koristenauha, jossa kangasnauhan taitteessa kulkee nyöri. Nyörin ansiosta tere pysyy pyöreänä ja napakkana. Halutessaan tereen voi tehdä myös ilman nyöriä, jolloin esimerkiksi taskun reunaan voi tehdä kontrastivärisen litteän tereen.  Tereet sopivat koristeeksi laukkuihin, pussukoihin, penaaleihin, koristetyynyihin, urheiluvaatteisiin yms. Syksymmällä heijastintereet olisivat ulkovaatteissa kätevät.


Ainakin omaan silmääni pussukat näyttävät paremmilta tereiden kanssa. Jos terejalkaa ei omasta koneestasi löydy, pärjäät varmasti myös vetoketjupaininjalalla, mutta se vaatinee hieman enemmän tarkkuutta tikin ohjaamisen suhteen. Oletko sinä tereitä ommellut? Mihin olet niitä käyttänyt?



Hykerryttävän helteistä loppuviikkoa just Siulle ♥