Yhteistyössä Pfaff Suomi
Tässä vuosien varrella vakkarilukijani ovat nähneet blogissa varmasti eniten sellaisia mekkoja ja tunikoita, joissa on rypytys rinnan alla tai vyötäröllä. Teen niitä, sillä kaikkien kokeilujeni jälkeen se kerta kaikkiaan vain säilyy yhtenä suosikkinani. Sellaisia siis tälläkin kertaa.
Yleensä kiire ja paniikki eivät ole ompeluharrastajan ystäviä, mutta poikkeus taitaa vahvistaa säännön. Halusin taannoiselle Tukholman reissulle Vimman Mystical flowerista mekon ja aloin ommella sitä niinkin ajoissa kuin lähtöpäivän aamuna. Monesti himmailen kankaita leikatessani, jos idea ei ole ihan selvä, mutta tuossa kiireessä iskin sakset ronskisti kankaaseen ja surautin mekon kasaan. Koska ihmeiden aika ei ole selvästikään ohi, tuli mekosta ihan täydellinen! Oikea leveys ja pituus, holkkihihoista juuri sopivat, helman halkioista pienenpieni twisti. Ja se rypytys, kerrankin juuri oikealla korkeudella.
Reissun jälkeen yritin piirtää onnistuneesta mekosta kaavan toistaakseni uuden lempparimekkoni. Kankaaksi valikoitui tällä kertaa Hellinin Poniletti, mutta - tietenkään - täydellinen onnistuminen ei ollut kahta kertaa peräkkäin mahdollista. Hihan suunnalla oli joka fiba, joka vaati muotolaskoksen ja helma olisi saanut olla pari senttiä pidempi. Ihan hyvä siitä lopulta kuitenkin tuli, ei huolta.
Aiemmin olen kikkaillut rypytykset tekemällä joko leikkaussauman tai "valesauman" (eli taittanut etukappaleen vaakasuunnassa ja saumuroinut taitteen leikkaamatta sitä) ja venyttelemällä siihen framilonin. Nyt kuitenkin sain käytössäni olevaan Pfaffin ompelukoneeseen kuminauhapaininjalan, jota kokeilin mekkojen rypytyksiin. Kuminauhajalan etuna on se, että kuminauha kulkee kiemurtamatta ompeleen alla ja kiristyy tasaisesti. Pfaffin sivujen mukaan kuminauhajalka toimii erityisesti esim. alusvaatteissa ja voimisteluasuissa. Itse mietin käyttäväni tätä jatkossa joustavien frillojen rypytyksessä ja ehdottomasti mm. näissä mekoissani. Kuminauhajalkaan sopii 6- 12 mm kuminauha ja rypytyksen määrää voi säätää portaattomasti kiristimellä. Kokeilin paininjalkaa myös framilonilla ja sekin toimi hyvin!
Lopuksi vielä vinkkini tuohon etukappaleen rypyttämiseen, sillä siitä on muutaman kerran kyselty.
- Rypytyksen voi lisätä periaatteessa mihin vaan kaavaan, jos etukappaleella ei ole kummempia leikkauksia. Kaavassa olisi hyvä olla myös hieman leveyttä, jota rypytys voi kuroa, ihan tyköistuvaan yläosaan sitä on turha laittaa.
- Mittaa rypytykselle sopivin paikka. Yleensä se taitaa olla vartalon kapein kohta ja vyötärö. Ihan rintojen alla rypytys tekee helposti raskausmekkofiiliksen, mutta ei aina. Kokeilemalla oppii itselle sopivimman korkeuden.
- Valinnanvaraista on myös se, haluaako rypytyksen vain etupuolelle vai kiertämään koko mekon. Itse olen tehnyt molemmin tavoin.
- Jos käytössäsi ei ole kuminauhapaininjalkaa, venytä kuminauhaa/framilonia käsin. Venytyksen määrä riippuu vaatteen kurottavasta leveydestä ja kuminauhan palautuvuudesta.
Oletko Sinä käyttänyt kuminauhajalkaa tai muita vippaskonsteja kumppareiden kanssa?
Kaunista ja hyvien ajatusten siivittämää viikonloppua just Siulle ♥
Ompelukoneiden paininjalat ovat mielenkiintoisia. Olen pohtinut paljon erityisesti rullapäärmeeseen soveltuvan jalan hankkimista, mutta päädyin lopulta uuteen saumuriin. Tuollainen kuminauhajalka tulisi myös tarpeeseen, jos vain oppisin säätämään kireyden oikein. Kuminauhat ja erityisesti framilon jännittävät aina kovasti, ehkä siksikin kun imetyspaitoja/-mekkoja olen niillä lähinnä ommellut, vailla täydellistä kaavaa, jolloin kuminauhalla on joutunut välillä paikkailemaan paljonkin istuvuutta, vaihtelevalla menestyksellä.
VastaaPoistaIhanaa kun olet löytänyt itsellesi sopivan mallin! Luottokaava olisi ihan parasta, ja etköhän sinä tuostakin sellaisen pysty kehittelemään. Ihanaa ja aurinkoista kesää sinulle!
-S
Rullapäärme saumurilla on kyllä kätevä, helposti siistiä jälkeä :) Tuo paininjalan kireys on helposti säädettävissä, itselläni se oli maksimissa. Ja totta, luottokaava on kyllä ihan huippujuttu, helpottaa kovasti. Sen takia uusien kaavojen kokeilu arveluttaa aina, vaikka toisaalta tuntuu tylsältä tehdä aina samalla kaavalla. Onneksi sitä voi muokata :) Kiitos -S ♥
PoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaAnteeksi, kursori lipsahti ja koko kommentti poistui!! Kiitos sanoistasi jälleen Raisa, onneksi ehdin lukea kuitenkin ♥
PoistaVau 💛 Ihania mekkoja. Minulla onkin keskeneräisenä yksi mekko, johon vyötärölle tulee kuminauharypytys. Tosi kätevä tuo rypytysjalka 👍👍
VastaaPoistaKiitos Kanneli! Tuo jalka on näppärä :) Iloisia ompeluhetkiä siulle, mekosta tulee varmasti ihana ♥
PoistaVarmasti nopeuttaa ompela tuo oikea kuminauhapaininjalka. Minä olen käyttänyt sormia apuna, että mittaan tasaisen kiristyksen kuminauhaan. Esim. laitan kuminauhan ompelukoneen työtason reunaan ja sitten venytän kuminauhaa kolme sormen leveyttä työtason yli.
VastaaPoistaMinä olen aiemmin rypytellyt ihan summassa ja näppituntumalla. On se niinkin onnistunut, mutta monesti esim. aloituksessa on löysempi jälki kuin keskellä. Minä saan tällä siistimpää :) Hyvä tuo sinun konstisi kyllä!
Poista