Kuulin ensimmäistä kertaa babynest- termin odottaessani toista lastamme. Mikä ihmeen vauvapesä, liekö jokin turhake, jota hormonihuuruiset äidit kuvittelevat vain tarvitsevansa? Törmäsin pesään kuitenkin niin monesti ompeluryhmissä, että vakuutuin tarvitsevani sellaisen meidänkin vauvalle. Ompelin babynestin löytämälläni ruotsinkielisellä ohjeella, jonka kuvien avulla oli helppo päästä jyvälle. Ommellessani totesin työn olevan helppo sinällään, mutta voi luoja miten ärsyttävä tehdä. Lisäsin vauvapesän mielessäni "never again"- listalle. Sitäkin suurempi ilo oli kuitenkin käytännössä huomata, kuinka näppärä kapine kyseinen pesä oikeasti oli vauvan kanssa. Perhepedissä nukkuessa vauva pysyi omalla puolellaan ja minä omallani, sohvalla tai muualla hänet sai asemoitua turvallisesti ja nukahtamisen jälkeen vauvaa oli helppo siirtää paikasta toiseen pesineen kaikkineen esim. vierestä omaan sänkyynsä. Ilmiselvästi vauva koki olonsa siinä hyväksi ja turvalliseksi!
Kun kahdelle ystävälleni oli syntymässä vauvat nyt kesän aikana, lupauduin ompelemaan heille vauvapesät. Ompelu oli juuri sellaista kuin muistelinkin - hiki päässä ja sormet verillä suurin piirtein, mutta valmis työ palkitsi vaivan. Ja ainakin ensimmäinen on jo käytössä hyväksi havaittu ♥Alimmaisen babynestin kanssa oli tulla kiirus, kuten blogiviikkopostauksessa kirjoittelin, joten läpitikkausten ompelun ohjeistin tulevan äidin tekemään itse.
Näin kolme vauvapesää ommelleena olen niin kokenut (kröhöm...?), että uskallan jakaa muillekin omat havaintoni ja vinkkini.
- Hyvät ohjeet kaavan piirtämiseen sekä ompeluun löydät mm. Unelmalliselta. Googlettamalla muitakin, mutta aika samankaltaisia ovat.
- Kaavoissa pesän reunat ovat melko kulmikkaat, mutta suosittelen pyöristämään niitä melko reilusti. Itse en uskaltanut tarpeeksi, joten kulmiin jäi turhaa kangasruttua.
- Ommellessasi nauhakujaa kiristysnyöriä varten, älä neulaa kanttinauhaa, vaan kuljeta samalla kun ompelet. Säästyt ärsyttävältä työvaiheelta ja saat kanttinauhan ommeltua juuri sopivalla kireydellä. Oikeaan kohtaan tähtääminen on helppoa.
- Muista pujottaa naru ennen täytteen asettamista, huomattavasti helpompaa siinä vaiheessa!
- Minusta on ollut kätevintä ommella keskiosan ommel (eli se tikkaus, mikä tulee 15 cm päähän reunoista) ennen pohjavanun asettamista. Monien ohjeiden mukaan pohja asetetaan ensin ja tikataan sitten kiinni, mutta minä olen laittanut pohjavanun valmiiksi ommeltuun pohjaan. Kaikista fiksuinta olisi, että pohjan ja päädyn tekisi siten, että pohjavanun voisi halutessaan irrottaa pesua varten. Koska tekniikallani pohjavanu jää irralleen, olen kokenut hyväksi tehdä läpitikkaukset käsin muutamasta kohdasta pohjaa.
- Reunaan tuleva vanurulla saa olla oikeasti paksu ja napakka, pyydä apua rullaamiseen, jos sellaista on saatavilla! Kieputa lanka vanurullan ympärille, jotta se pysyy rullalla. Vanurullan tunkeminen reunoihin on kaikista veemäisin vaihe, se missä sain sormenpääni verille, mutta onnistuu kyllä. Mahdollisimman varhain kannattaa työntää käsi vastakkaisesta päädystä ja yrittää vetää vanua toiseen päähän.
- Ompele käsin alareunan kanttinauha tai harsi ainakin kunnolla kiinni ennen koneella ompelua. Paksu reunus on kenkku työntää paininjalan alle, jos se on täyteen tungettu.
- Lisää sirkat alareunaan, jotta saat kiristysnyörit vedettyä pesän alle. Pysyy paremmin muodossaan niin. Muista tukikangas ennen sirkkoja.
- Käytössä kannattaa laittaa pesän päälle tyynyliina tai harsoja pesutarpeen vähentämiseksi. Jos on pakko pestä, on höyrypesuri tosi hyvä.
Onko teillä ollut babynestiä käytössä tai oletko itse ommellut sellaista? Millaisia kokemuksesi ovat olleet?
Aurinkoista ja helteistä (joko nyt, joohan!?) loppuviikkoa ♥
Kaiken vaivannäon arvoiset lopputulokset! Tosi siistejä ja kauniita. Onneksi en kuullut moisesta, kun omat pojat olivat pieniä 😉
VastaaPoistaHih, nämä on näitä pakottavia tarpeita 😉 Kiitos Emännys ❤️
PoistaHuh mikä homma! Hatunnosto! :D
VastaaPoistaTuo tyynyliinavinkki oli hyvä. Saa nähdä vieläkö joskus höyrähdän ompelemaan tuollaisen. ;) Mummolleni kerran ohjeita netistä tavasin, kun oli ompelemassa serkulleni. Pohdin silloin, että onnistuisikohan ompeleminen ilman kanttinauhoja, jos tekisi vain pienen kujan suoraan kankaaseen? Mitä luulet?
Kiitos 😊! Hyvä idea tuo kuja, miksei se niinkin toimisi! Se voi kyllä olla, että noin litteänä kantin alla se näyttää nätimmältä? En tiiä, kerro kokemuksesi, jos kokeilet 😊
PoistaHei kiitos tosi paljon näistä vinkeistä! Nyt kolmannen lapsen kohdalla on haaveissa tällainen pesä ommella, uskoisin että on tosi tarpeellinen! :)
VastaaPoistaKyllä se oikeasti oli tosi kiva :) Eli ompeluhommiin vaan! Onnea Tiipi ❤️
PoistaPesiä ei ole ollut, mutta pitkä pehmeä pötkö, jolla sai supistettua sängyn tilan vauvalle sopivaksi kylläkin. Helppo ommella. Sellainen oli tutulla keskosilla, hän sai idean sairaalasta keskososastolla. Tuli vauvalle turvallisempi olo pienemmässä pedissä.
VastaaPoistaTuo onkin varmasti hyvä just pinnikseen :) Ei ole liian iso tila pikkuisella ❤️
PoistaTein itse petauspatjan pesään pesun tarpeen vähentämiseksi. Eli samaa kangasta, väliin kosteussulkukangas ja laitoin ymös ihan ohuen vanunkin ja sitten vain saumurilla reunoita yhteen. Kun petari on sisäosan kokoinen pysyy hyvin paikallaan ja saa tosiaan helposti pesuun.käytän tosin sen päällä usein vielä harsoa.
VastaaPoistaTosi hyvä idea tuo irrallinen petari! Sitten sen oikean pohjan voisikin jättää täyttämättä ja pehmustaa vain irtopatjan. Kiitos vinkistä S Mae 😊
PoistaTein tämän vinkin innostamana irtopatjan jonka sisään laitoin pehmusteet ja kosteussulun. Näin muutaman vuorokauden kokemuksella on tosi kätevä. Ja patjan ollessa pesussa sijaisena toimii hyvin myös tyynyliina ja sen sisällä kosteussuoja!
PoistaKiitos Hanna kovasti, meillä siis tuo ylimmäinen ihanuus ja joka yö (parasta aikaakin)nukutaan pesässä. Tämä kätevä myös kun pitää saada lapsi pysymään suositellussa kylkiasennossa. Itse laitoin pesän pohjalle palan kosteussuojaa ja pienen lakanan, ei ainakaan pissat mene läpi....Aivan ihana kapistus!
VastaaPoistaIhana kuulla, kiitos Katri ❤️ Hyvä, että on ollut mieluinen teille molemmille 😊
PoistaTämä ohjeistus tuli just passelisti vastaan kun ompelin oman pesän. Tosin tein siitä huolimatta sen virheen, että vanua tuli reunukseen vähän liian vähän. Suunnitelmissa on tehdä vielä pari irtopohjaa lisäksi, niin ei sitten haittaa jos/kun likaantuu.
VastaaPoistaMukava kuulla! Tuo irtopohja on varmasti näppärä ja tosiaan miksei useampikin :)Jos jaksaa purkaa ja löysä reunus vaivaa, niin täytettähän voisi vielä lisätä?
Poista